Auteursrechten (vrije) en afbeeldingen gebruiken in het onderwijs

Auteursrechten (vrije) en afbeeldingen gebruiken in het onderwijs

Met veel plezier las ik het artikel van Linda Duits in Folia, hiermee schets ze een beeld wat ik ook vaak in het onderwijs tegenkom. de zoektocht naar een rechtenvrij afbeelding hoeft niet lastig te zjjn. Gebruik common sense en de juist tools:

Wanneer gebruik je rechtenvrije afbeelding en waar vind je deze:
Gebruik bij een tool de bijgeleverde afbeeldingen deze zijn rechtenvrij en onderdeel van de software.

een aantal zijn als plugins in powerpoint beschikbaar:

Pexels: https://www.pexels.com/ Addin
Pickit: https://pickit.com/  | Addin
Academia:https://www.academia.nl/ 

Search CC: https://search.creativecommons.org/ 

Zoemachines: Let op de juiste instellingen licentie instellingen binnen de zoekmachine kunnen je helpen maar voorkom downloaden van niet gebruikelijke bronnen.

Een van de vereisten is dat je een bronvermelding doet binnen je PowerPoint. Als je een afbeelding zoek met google/bing/duckduckgogo of andere zoekmachine dan kun je vaak in geavanceerde opties aangeven welke type afbeelding je wilt zoeken. Hiermee kun je zoeken naar rechtenvrije afbeeldingen die vrij te gebruiken zijn voor (niet-)commerciele gebruik.

Gebruik binnen het onderwijs

Wanneer je materiaal gebruikt met auteursrechten binnen het onderwijs (zonder winstoogmerk) en het is van belang voor het leren , dus als het een ondersteunende functie heeft binnen de context van het overige lesmateriaal. dan kun je dit gebruiken zonder toestemming. Achteraf mag de auteur een bilijke vergoeding voor vragen. In het onderwijs is dit al vaak geregeld via regelingen binnen , leenrecht, reprorrecht en thuiskopieheffing.

Een afbeelding gebruiken als citaat is ook mogelijk indien het binnen de context blijf en niet het geheel overheest. (volgens APA -Normen)

Meer weten kijk op:
https://bibliotheek.hu.nl/Ondersteuning/Auteursrechten